Stockholm

Stockholm har varit Sveriges huvudstad i många hundra år och är mindre men också äldre än många andra huvudstäder. Gamla Stan är äldst av stadsdelarna.

Om man är turist brukar man vara mest intresserad av Gamla Stan. Där ligger Kungliga slottet, som är mycket stort, större än alla andra byggnader. Tidigare bodde den svenske kungen och hans familj där. Det var när han var yngre och hans barn var mindre. Nu har den kungliga familjen flyttat ut till Drottningsholm slott, eftersom luften är bättre där än i centrum. Särskilt på vintern är luften sämre inne i Stockholm. Då är det ofta lite högre temperatur där än utanför stan. Ibland snöar det i förorterna, när det regnar i innerstan.

Den allra längsta gatan i Stockholm är Sveavägen. Den är mest trafikerad av stans gator. Det var Gustav III som en gång i tiden började planera Sveavägen. Han tänkte att den skulle bli en paradgata, som skulle börja vid slottet och sluta ute vid Haga slott i Solna. Haga slott är mycket mindre än slottet i Gamla Stan. Många svenska kungar har tyckt att det varit trevligare och lugnare därute på landet.

Sveavägen har aldrig blivit någon paradgata. Nu går Sveavägen från Sergels torg till Sveaplan. Där ligger ett hus, som är högre än de flesta andra byggnader i Stockholm. Det är Wenner-Gren Center. En annan byggnad, som är högre och också vackrare än många andra är Stadhuset.

Djurgården är ett stort parkområde öster om centrum. Mest spännande därute kanske Vasamuseet.

Särskilt: när man talar om flera saker och vill lyfta fram någon av dem.   (especially)
Paradgata:
den finaste gatan av en stad.
Parkområde:
område som utgöres av en park.     (park area)
Därute: ute på det stället, det landet.           (out there)

Komparativ


adjektiv komparativ superlativ
gammal äldre äldst
liten mindre minst
ung yngre yngst
bra bättre bäst
lång längre längst
hög högre högst
dålig sämre sämst
stor större störst
lugn lugnare lugnast
trevlig trevligare trevligast
vacker vackrare vackrast

Komparation med mer och mest

spännande - mer spännande - mest spännande
intresserad - mer intresserad - mest intresserad

Från: Fokus på Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar