Dagens fråga: Alla eller hela?


Alla använder man vid ord i plural, om det man kan och brukar räkna. Det stora eller totala antalet.

Hela använder man vid ord i både singular och plural när man tänker på helheten och sådant man inte räknar eller delar. Allt av något.

Exempel:

Det är svårt att komma ihåg alla nya ord som man läser i skolan hela dagarna.

Man har redovisat resultaten för de elever som lämnade skolan i juni och tyvärr har inte alla fått fullständiga betyg och uppnår därmed inte kunskapskraven. Vi vill att alla elever i hela landet ska nå målen i grundskolan!

"Måndag hela veckan" är en amerikansk komedifilm, där huvudkaraktären blir dömd att uppleva samma dag om och om igen. Alla människor han möter hela tiden är samma, dag in och dag ut, alltid.

Lila älskar att resa. Hela förra sommaren var hon i Italien och till hösten planerar hon att resa till Indien. Hon tänker vara borta hela september månad och har precis lånat alla böcker om Indien som fanns på biblioteket i Uppsala.


3 kommentarer:

Ferna sa...

Hej Karolina. Vågar man göra en rättelse? ...där huvudkaraktär .. 2 saker at rätta till: det skall vara bestämd form, och på svenska säger man huvudperson. Så korrekt formulering blir: ... där huvudpersonen ...

Unknown sa...

Fernas kommentar är helt korrekt. "Huvudkaraktär" kommer från datorspelsvärlden, där svengelska uttryck inte är ovanliga.

Unknown sa...

Får du gärna förklara skillnaden mellan orden "alla" och "all" och när de används?

Skicka en kommentar