1000 mest använda ord

Bygga grunden till svenska språket: att lära sig 1000 mest använda ord
När man börjar studera ett nytt språk lär man sig ofta ord på mer eller mindre slumpvist sätt. 
Man läser texter eller talar och lär sig ord som man inte kunde tidigare. Det går bra men kanske, åtminstone i början, är det mer effektivt att lära sig de mest använda orden i språket.

Genom att lära sig t.ex. 1000 mest använda ord i svenskan bygger man bra underlag för vidareutveckling. Utan att kunna dessa ord är det omöjlig att bli flytande i svenskan. 1000 vanligaste ord i svenska representerar faktiskt ungefär 80 - 90 % av de orden som man använder regelbundet i vardagliga sammanhang. Därför genom att plugga dessa ord (minns både aktivt och passivt ordförrådet) kan du accelerera din inlärning: efter det kan du redan 80-90 % av språket!

Bra ordlistor för vanligaste svenska ord finns redan på nätet, t.ex.:
Institutionen för svenska språket vid Göteborgs Universitet har skapat ordlistor på grund av olika material (tidningar, bloggar, böcker, osv.). För att lära sig mest nyttiga ord för vardagliga situationer är det kanske bästa att använda tidningar eller bloggar som källor, t.ex: ”GP 2013” (Göteborgs Posten), ”Bloggtexter 2006–2013” (För att skapa ordlistan ladda ner filen i sidan och öppna den i Excel.  Ord är i frekvensorder):
En bra källa för vanligaste ord är Svenska Kelly-listan, som är en frekvensbaserade vokabulärlista. Den är anpassad till behoven hos språkstuderande och innehåller 8425 mest frekventa hjälpsatser.

Wiktionary har också en lista över de vanligaste orden i svenskan.


skrivet av Tuukka
Tuukka läser svenska på B2 nivå och flyttade nyss till Sverige från Finland. Han kommer att bidra till bloggen under hösten och dela med sig av sina kunskaper i strategier vid språkinlärning. 

4 kommentarer:

Unknown sa...

Det är bra strategi men kan ni skriva den 1000 vanligaste och mest använda ord, är ni snäll !

S.J.R. JAOUEN sa...

Hej ! Tack för linken.
I am a French woman and I downloaded the bloggtext 2006-2013, then I had to choose a code for opening the document.
It works with unicode UTF 8. :-)

Erhan sa...

Nu kan man läsa de vanligaste orden i svenskan på http://ord.lardigsvenska.com

usama sa...

Tack S.J.R. JAOUEN och Erhan

Skicka en kommentar